baoo-bg Форуми baoo-bg
Форум на Българска Асоциация "Осиновени и осиновители"

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Наследствена обремененост на хората с неустановен произхд

Създайте нова тема   Напишете отговор    baoo-bg Форуми -> Обща дискусия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Lachezar
професионалист
професионалист

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 12:11 pm    Заглавие: Наследствена обремененост на хората с неустановен произхд Отговорете с цитат

Здравейте,
Когато даден индивид е наследствено обремен с някакво заболяване което се предава по генетичен път,той е наясно,тъй като познава добре предците си.Баща му, баба му или друг негов близък родственик са боледували вече.Дори и харектерите често си приличат. Обръщам се към Sten_li, как можем да установим някакаква генетична информация за себе си, когато не знаем нищо за биологичните си родители? Науката има ли изледвания в тази насока? Вие сте лекар и със сигурност можете да ми дадете повече информация. Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sten_li
специален
специален

Местожителство: Извън България в момента

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 1:00 pm    Заглавие: Привет на всички! Отговорете с цитат

Извинете ме, Лъчезар, но ще публикувам направо отговора ми до Гери, която постави аналогичен въпрос! Няма да ми се сърдите, нали?! Wink

"Здравейте, Гери!!
Въпросът, който поставяте е с възможности за обширен и научнообоснован отговор, но аз няма да се впусна именно в тази посока...
Нека Ви кажа следното: много хора си мислят, защото у тях е изградена такава погрешна представа, че се онаследяват признаци, свойства на обмяната, качества на нервната система и т.н. Всъщност, онаследява се така наречената "норма на реакция", което означава, че в зависимост от външните условия и фактори, дадените признаци, свойства и качества ще се проявят конкретно за индивида, но възможностите им за проява са в рамките на генетично определени граници - "норма на реакция". "Широтата" на тези граници е трудно определима и си е методологичен проблем (макар за някои признаци да е по-лесно)...
Та... значи - не се страхувайте от наследствеността като цяло - независимо от това обременена ли е, или - още повече, когато няма основания за такива страхове... Само съчетанието от определени външни за индивида фактори (често наричани "рискови") и дадена наследственост довежда до развитие на генетично "предопределено" заболяване...
Разбира се тук има и крайни варианти, при които нормата на реакция е толкова тясна, че клони към нула и заболяването се проявява почти 100%, но без такива крайности в природата също не може. В такива случаи, обаче, става въпрос за сериозни (например хромозромни) дефекти в наследствеността.... И да - при някои от тях е възможно такова "прескачане" през поколение, или боледуване само на единия пол от поколението... Но тук навлизаме в подробности...))
Най-добрият засега начин да проверите дали няма някаква опасност от генетично заболяване, или предаването му на следващото поколение, е да посетите така наречената "генетична консултация", където, по презумпция, трябва да Ви отговорят на поставените въпроси и могат да Ви направят поне хромозомна карта, както и редица други изследвания, с които биха установили "предиспозиции" - предразположености към едно или друго заболяване...
Надявам се, Гери, че поне малко Ви помогнах с изясняването на Вашите въпроси, но... питайте пак, доуточнявайте, питайте! )
Аз съм готов да отговоря на всички въпроси, на които мога, разбира се, и ще бъда достатъчно честен да си призная, ако нещо не знам... )

Ето една красота за добро настроение (което не се онаследява!):

Sten_li"

Sten_li
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kami
пристрастен
пристрастен

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 1:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Sten_li.Tемата за наследствеността при осиновените винаги ме е интересувала и изчетох твоето мнение с интерес, но за съжаление не ми стана ясно - Смяташ ли че старата българска поговорка "Кравта вода не става", е вярна? Според мен много родители осиновили деца, цял живот се притесняват какви гени носи детето им и когато в побертета то открадне химикалката на другарчето си, всички са склонни да обвинят наследствеността му -"Майка му го изоставила, тя е лоша, ето и детето тръгва по пътя й".
Върнете се в началото
Lachezar
професионалист
професионалист

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 1:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря Sten_li за задълбочения отговор Smile По всичко личи, че сте висококфалифициран специалист и това че сте участник в нашия форум може само много да ни радва Very Happy
PS Кристалния алпийски пейзаж е прекрасен! Сигурен ли сте, че не е онаследен Wink от някоя извънземна цивилизация Shocked шегичка...желая ви успех и бъдете все така позитивен!
Върнете се в началото
sten_li
специален
специален

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 1:46 pm    Заглавие: За кръвта! Отговорете с цитат

Привет, Ками! Smile

Радвам се на интересния въпрос! Wink

... Бих казал, че тази поговорка е достоверно вярна в 3/4 от случаите, като достоверността ми е подкрепена с 95% вероятност! Smile))))))))

... Много бих искал да приемате нещата относно наследствеността по-ведро - там далеч не всичко е така, както се представя в средствата за масова информация (СМИ). Единственото, което ще си позволя да Ви помоля, Ками, е да не си създавате представите от СМИ!!! Те са толкова изкривени и заблуждаващи, че, както се казва, "не`ам нерви" и думи....

Конкретен отговор на въпроса: притесненията на тези родители са безпочвени, още повече, когато са просто "по принцип", когато липсва каквато и да е доказателствена информация!!! Заемането на такава позиция от страна на родителите говори много повече за самите родители....
... Не бих искал да се впускам в подробности за въведения главно от американците бихейвиоризъм, който съчетан с нашенското разбиране на наследствеността дава ужасяващи, понякога, резултати...

Говори се и за така наречения "жизнен сценарий" - но той не се предава по наследство и, ако порасналото вече дете "кривне" от правия път, то това се дължи много повече, или даже изцяло, на приемните родители, отколкото на биологичните!...

Пак Ви казвам - гледайте ведро на нещата!! За радост те не зависят само от желанията на хората! Smile)))))))

Благодаря за топлите думи на Лъчезар! Успех, приятелю! Wink)

Поздрави и отлично настроение!! Smile))

А за какво си мисли това синигерче? Smile :

Sten_li

Sten_li
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kami
пристрастен
пристрастен

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 2:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора Sten_li. Прав си, че когато детето кривне, не винаги са виновни гените, но именно нейзвестноста ни кара да мислим така и ни плаши. Много често родители ги е страх да си осиновят дете именно по тази причина.Ако има в медицината методи,чрез които да се установят генетичните обременености, ще дишаме по-спокойно Smile, просто хората ще знаят,че не гените са виновни, а възпитанието и средата в която живет децата.
Върнете се в началото
sten_li
специален
специален

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 3:09 pm    Заглавие: Ами, да! Отговорете с цитат

Уважаема, !!

На практика, такива методи вече има, но те не са достъпни за всеки просто... просто защото са скъпи. А от друга страна, на специалистите им е ясно, че много рядко са "виновни" гените!! Smile

Така че - спете спокойно!! Ви сте като всички - с плюсовете си и минусите си!! И Вашата наследственост е не повече застъпена, отколкото при всеки друг!! Wink

Успех, Ками! Wink

Sten_li

Sten_li
Върнете се в началото
kami
пристрастен
пристрастен

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 6:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ти още веднъж Sten_li. Надявам се да те виждаме и за напред във форума и да споделяш с нас кометентното си мнение. Поздрави!

Антоан дьо Сент Екзюпери
Върнете се в началото
darena
специален
специален

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 11:33 pm    Заглавие: обремененост Отговорете с цитат

Sten_li, благодаря ти и аз. Явно умееш да съчетаваш полезното с приятното. Имам впредвид полезната информация с приятните пейзажи.
Very Happy Радвам се, че сред нас има един оптимист в повече.
Приветствам ведрото ти и мъдро отношение към нещата.
Върнете се в началото
sten_li
специален
специален

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 11:54 pm    Заглавие: Здравей, Дарена! :)) Отговорете с цитат

Привет, Дарена! Smile

Благодаря ти за топлото посрещане! Smile)

... Въобще, трогнат съм от топлата атмосфера тук!! Smile

Поздрави на всички! Wink

Sten_li

Sten_li
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    baoo-bg Форуми -> Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети